Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ  
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Η κα Βαρελλά στο φουαγιέ του σχολείου παρακολουθεί την υποδοχή
Στα πλαίσια του προγράμματος Φιλαναγνωσία τα παιδιά υποδέχτηκαν την Δευτέρα 7/4 την αγαπημένη τους συγγραφέα κ. Αγγελική Βαρελλά. Η συγγραφέας θαύμασε τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών, παρακολούθησε δρώμενα και τραγούδια εμπνευσμένα από τα βιβλία της και συζήτησε με τα παιδιά. Στις όλες τις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο συνδιοργανωτής κος Μυλωνάκης Αντώνης, Σχολικός Σύμβουλος. Την κα Βαρελλά συνόδευε η Χανιώτισσα συγγραφέας κα Αγγέλα Μάλμου.

"Ο Θεός αγαπά τα πουλιά" από το ΣΤ1
Στο φουαγιέ του σχολείου την υποδέχθηκαν το ΣΤ1 με τον δάσκαλο κ. Τσεκούρα Γιάννη. Της τραγούδησαν το τραγούδι "Ο θεός αγαπά τα πουλιά" εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο της. Οι στίχοι ήταν της μαθήτρια Ειρήνης Καλογερή και η σύνθεση έγινε από τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση της μουσικού κας Κακοσίμου Όλγας .
 
Δρώμενο από τα Δ1 και Δ2: "Φιλενάδα Φουντουκιά μου"




"Φιλενάδα Φουντουκιά μου"


Στη συνέχεια τα τμήματα Δ1 και Δ2 με τις δασκάλες τους (κα Ευθυμάκη Μαριάννα και κα Κλάδου Σοφία) παρουσίασαν ένα δρώμενο πάνω στο βιβλίο "Φιλενάδα φουντουκιά μου". Οι μικροί μαθητές, με αφορμή την προστασία ενός δέντρου αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν. Συνδέοντας τον αγώνα για περισσότερο πράσινο με το διαχρονικό αγώνα που οφείλουν να δίνουν τα κριτικά σκεπτόμενα άτομα σε μια κοινωνία, τον μεταφέρουν στο σήμερα. Αντιδρούν και αγωνίζονται με τις μικρές τους δυνάμεις για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα  που συντελείται στη Μεσόγειο. Το δρώμενο έκλεισε με το τραγούδι "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" (στίχοι Ν. Γκάτσος, μουσική Μ. Χατζιδάκις).

Η συγγραφέας περιηγείται στην έκθεση των παιδιών
Χαρακτηριστικό έργο παιδιών
Άλλο ένα έργο
Μετά η κα Βαρελλά ξεναγήθηκε στην έκθεση με έργα των παιδιών. Πρόκειται για πολλά έργα, ομαδικά και ατομικά, που έγιναν με βάση τα βιβλία που διαβάστηκαν στο σχολείο. 

Πρώτα συνάντησε την μεγάλη ομάδα των μαθητών της Δ΄και της Στ΄ τάξης και απάντησε σε ερωτήσεις τους για τη λογοτεχνία γενικά και τα βιβλία της ειδικότερα. 

Έπειτα βρέθηκε με τα παιδιά των τμημάτων Γ1 και Γ2 και τις δασκάλες τους (κα Λαχανοπούλου Αρχοντούλα και κα Πανηγυράκη Σοφία). H παρουσία της έδωσε ιδιαίτερη χαρά στους μαθητές που την χειροκρότησαν μόλις μπήκε στην αίθουσα. Η συγγραφέας συζήτησε μαζί τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους με ιδιαίτερη γλυκύτητα, αλλά και χιούμορ. Μάλιστα είπε ότι η «έμπνευση» είναι μια μικρή πυγολαμπίδα, που φωτίζει μια στιγμή την καρδιά μας και μπορεί να έρθει από οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη κι απ’ τη μυρωδιά από τα τηγανητά κεφτεδάκια του γείτονα…Τους συμβούλεψε επίσης, πως ό,τι όμορφο διαβάζουν να το φυλάνε καλά σε μια κρυψώνα που υπάρχει μέσα τους, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να τους βοηθήσει στη ζωή τους.


Η συγγραφέας συζητά με τα παιδιά της Γ΄ τάξης


Και αφού η συγγραφέας συχνά στα βιβλία της (όπως το "Δώσε την αγάπη") κάνει λόγο για την αγάπη οι μαθητές τής τραγούδησαν το τραγούδι "Όπου υπάρχει αγάπη" (στίχοι-μουσική: Στέφανος Βαρελάς) με την καθοδήγηση της μουσικού κ. Όλγας Κακοσίμου.

Ζωγραφιά εμπνευσμένη από το βιβλίο "Δώσε την αγάπη"


Παράλληλα κινήθηκαν στο ρυθμό της μουσικής παρουσιάζοντας ένα μουσικοκινητικό δρώμενο με τη βοήθεια της γυμνάστριας κ. Σουλίδου Σοφίας.


Μουσική και χορός για την κ. Αγγελική Βαρελλά

Μετά από μια αναμνηστική φωτογραφία, οι μαθητές της πρόσφεραν δύο λευκώματα γεμάτα με πολύχρωμες ζωγραφιές, ευχές, σκέψεις και συναισθήματα.

Αναμνηστική φωτογραφία


Της προσφέρουμε τα λευκώματα

Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία των παιδιών και ξεναγήθηκε στα έργα τους που ήταν εμπνευσμένα από τα βιβλία που είχαν διαβάσει.


Υπογράφει τα βιβλία 


Τα παιδιά την ξεναγούν στα έργα τους

Παρακάτω  μπορείτε να δείτε σε βίντεο τα έργα που δημιούργησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης. Περιλαμβάνουν κατασκευές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ζωγραφιές, ποιήματα, ακροστιχίδες, αινίγματα, συνεντεύξεις κ.ά.


Περισσότερα βίντεο θα βρείτε στη διεύθυνση:
http://users.sch.gr/arxontoula/home.html

Να είστε πάντα καλά κ. Αγγελική Βαρελλά!!!

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο σχολείο μας!!!