Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η ελιά, το πολύτιμο δέντρο
Υπάρχουν δύο μύθοι για το πώς έφτασε η ελιά στον ελλαδικό χώρο. Ο πρώτος μύθος είναι ότι την ελιά την έφερε ο Ηρακλής από τη μυθική χώρα των Υπερβορείων.
Ο δεύτερος μύθος μας λέει ότι η ελιά είναι δώρο της θεάς Αθηνάς στην Αθήνα. Φιλονικούσε με το θεό Ποσειδώνα για το όνομα της πόλης και αποφάσισε να φυτέψει μια ελιά μπροστά από το Ερεχθείο στην Ακρόπολη. Ο Ποσειδώνας έδωσε στην Αθήνα θαλασσινό νερό. Οι Αθηναίοι προτίμησαν την ελιά γιατί το θαλασσινό νερό δεν πρόσφερε τίποτα παραπάνω, ενώ η ελιά πρόσφερε το λάδι. Από την πρώτη ελιά μπροστά στο Ερεχθείο βλάστησαν όλα τα ελαιόδεντρα της Αττικής. Έτσι η Αθήνα πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά.
Το λάδι δεν το χρησιμοποιούσαν μόνο ως φαγητό. Με αυτό αλείφονταν οι αθλητές πριν από τους αγώνες για να δυναμώσουν τους μυς τους. Το ξύλο της το χρησιμοποιούσαν για φωτιά. Επίσης με τα κλαδιά της έφτιαναν τα στεφάνια που στεφάνωναν τους νικητές, τους κότινους.
Η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στις Βούβες του Δήμου Κολυμπαρίου στα Χανιά. Είναι πάνω από 2.500 χρονών και είναι ακόμη καρπερή. Είναι ένα μνημείο και την επισκέπτονται  εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ο πρώτος μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας στέφθηκε με στεφάνι φτιαγμένο από αυτήν την ελιά.

 Ματέο, Νίκος, Στέφανος, Αθηνά, Μαρίνα
Ομαδική εργασία Δ2