Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: 
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η Α ομάδα με το κύπελλο της δεύτερης θέσης. Α. Σηφογιαννάκης, Τ. Σγουρού, Λ. Παντελάκης, Ι. Σολιδάκης. Λείπει ο Σ. Σταματάκης.
«Και οι 10 ήταν υπέροχοι!», «Η 5η κούπα!», «Ξανά στο βάθρο!». Αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι τίτλοι των αθλητικών σελίδων για τα παιδιά του σχολείου μας που για ακόμη μια φορά τα κατάφεραν στο σκάκι.  Την Κυριακή 5 Μάρτη έγινε στο Ηράκλειο το 10ο Σκακιστικό Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Κρήτης 2017.  Το πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε στο 2ο ΔΣ Βουτών και πήραν μέρος 55 Δημοτικά και 7 Γυμνάσια-Λύκεια από όλη την Κρήτη. Οι ομάδες αγωνίστηκαν με τετραμελείς συνθέσεις –στην 4η σκακιέρα οπωσδήποτε κορίτσι- με δικαίωμα 1-2 αναπληρωματικών. Κάθε σχολείο έπαιξε 6 γύρους με «ελβετικό σύστημα». Το 13ο ΔΣ Χανίων πήρε μέρος με δύο πενταμελείς ομάδες.  
Η Α ομάδα στις σκακιέρες
 
Η Α ομάδα στις σκακιέρες
Η Α ομάδα και βγήκε 2η ανάμεσα σε 55 ομάδες και συνέχισε την μακρά παράδοση του σχολείου καθώς είναι το 5ο κύπελλο σε 6 συνεχόμενες διοργανώσεις!  Τα παιδιά έκαναν 5 νίκες και μία ήττα και όλα ανεξαιρέτως έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Συνολικά κέρδισαν τις 20 από τις 24 παρτίδες που έπαιξαν.
Ο Λευτέρης Παντελάκης (ΣΤ΄) συνέχισε το «γούρι» που τον θέλει κυματοθραύστη στην 1η σκακιέρα καθώς εκεί αγωνίζονται συνήθως οι ισχυρότεροι κάθε ομάδας. Έπαιξε 5 αγώνες και κέρδισε τους 3 ανοίγοντας τον δρόμο στους άλλους.
Ο Ανδρέας Σηφογιαννάκης (ΣΤ΄) είναι ένας πολύ καλός σκακιστής έτσι και αλλιώς.  Όταν όμως παίζει για το σχολείο του …αφηνιάζει! Είχε 6/6 νίκες και συνέβαλε τα μέγιστα.
Ο Σοφοκλής Σταματάκης (ΣΤ΄) είναι …πολυαθλητής. Έπαιξε μόνο τους τρεις πρώτους γύρους, γιατί στη συνέχεια έτρεξε στο γειτονικό Λίντο του Ηρακλείου για αγώνες κολύμβησης! Κέρδισε όμως τους 2 αγώνες και πρόσφερε ό,τι μπορούσε.
Ο Ιάσωνας Σολιδάκης (Ε΄) ήταν τυπικά αναπληρωματικός αλλά αποδείχθηκε αναντικατάστατος. Έπαιξε τους 4 γύρους και τους κέρδισε όλους. Όποιος ανατρέξει σε προηγούμενα πρωταθλήματα θα δει ότι δεν έχει χάσει ποτέ παρτίδα στο ομαδικό σχολικό!
Η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη όμως ήρθε στην κοριτσίστικη σκακιέρα. Μετά την αποφοίτηση της Χατζηπαναγιώτου όλοι θεωρούσαν ότι η 4η σκακιέρα μένει αποδυναμωμένη καθώς τα διαθέσιμα κορίτσια μας ήταν πρωτάκια. Η μικρή Τέρψη Σγουρού (Α΄) όμως κοίταξε στα μάτια τις μεγαλύτερες αντιπάλους της και έκανε το 5/6! Βρήκαμε δηλαδή σκακιέρα  για την επόμενη πενταετία.
 
Η Β ομάδα με το γέλιο στα πρόσωπα
Στους αγώνες όμως πήρε μέρος και η Β ομάδα του 13ου ΔΣ Χανίων αποτελούμενη από τoν Σταύρο Αγγελάκη (Δ΄ ), τον Γιώργο Νικάκη (Γ΄ ), τον Λευτέρη Καλογερή (Γ΄), τον Μανόλη Καλογερή (Β΄) και την μικρή Σοφία Πάγκαλου (Α΄). Η ομάδα βρέθηκε στο Ηράκλειο για την χαρά της συμμετοχής, αλλά τα πήγε θαυμάσια.  Έκανε 3 νίκες και μία ισοπαλία χάνοντας μόνο δυο φορές, την μία μάλιστα από την Α ομάδα του σχολείου μας. Κατετάγη 21η ανάμεσα σε 55 ομάδες. Όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως έκαναν νίκες και πρόσφεραν βαθμούς. 
Η Β ομάδα στις σκακιέρες
 Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε όλους τους νικητές, που για μια ακόμη χρονιά ήταν όλα Χανιωτάκια.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε πανάξια όπως και πέρυσι το 5ο ΔΣ Χανίων. Τερμάτισε μάλιστα αήττητο χωρίς να χάσει ούτε παρτίδα! Είναι το φαβορί και για το προσεχές πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Στην τρίτη θέση το πολύ δυνατό 1ο ΔΣ Χανίων, το μόνο που μας νίκησε.
Σε ισοβαθμία στην 2η -5η  θέση το 5ο ΔΣ Ηρακλείου και το γειτονικό και άξιο 15ο ΔΣ Χανίων. Τα συγχαρητήριά μας σε όλους!
Τα αναλυτικά αποτελέσματα στον ιστοτόπο Τελική βαθμολογία Ομαδικού Σχολικού 2017
 
Το κύπελλο των παιδιών!

Πέρα από την ικανοποίηση των μεταλλίων και των νικών ήταν μια μέρα ευχάριστη γιατί ο ανοιξιάτικος καιρός συνδυάστηκε με την καλή διάθεση και το παιχνίδι ανάμεσα στις παρτίδες. Και του χρόνου!

Οι αγώνες της Α ομάδας αναλυτικά:
1ος  γύρος: 13ο ΔΣ Χανίων Α - ΔΣ Ρουσοσπιτιού        4-0
2ος γύρος: 13ο ΔΣ Χανίων Α – 1ο ΔΣ Χανίων              1-3
3ος γύρος: 13ο ΔΣ Χανίων Α – Κοκκίνη Χάνι Β          4-0
4ος γύρος: 13ο ΔΣ Χανίων Α – 7ο ΔΣ Ηρακλείου        4-0
5ος γύρος: 13ο  ΔΣ Χανίων Α – 13ο ΔΣ Χανίων Β        4-0
6ος γύρος: 13ο ΔΣ Χανίων Α – 53ο ΔΣ Ηρακλείου Α   3-1