Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια»
    Τη φετινή σχολική χρονιά η Γ΄ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια». Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τα παιδιά, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον δρόμο ως πεζοί, οδηγοί ποδηλάτου, συνεπιβάτες και στο μέλλον ως οδηγοί.
   Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές έμαθαν πώς να περπατάνε στο πεζοδρόμιο και πώς να διασχίζουν τον δρόμο εφαρμόζοντας του 4 χρυσούς κανόνες.
 
Έμαθαν και στα αγγλικά τους 4 χρυσούς κανόνες με την καθοδήγηση της καθηγήτριας αγγλικών κ. Σκουνάκη Αγγελική και τους εικονογράφησαν.


Διάβασαν σχετικά παραμύθια, όπως «Καλώς τον κύριο ΚΟΚ», «Ο Πρασίδας και η Ροδούλα μαθαίνουν να κυκλοφορούν», «Σταμάτης και Γρηγόρης» της Γ.Σουρέλη και τα εικονογράφησαν.

Χρωμάτισαν τα σήματα κυκλοφορίας και έμαθαν τι σημαίνουν.
 Οι μαθητές μαζί με τις δασκάλες τους επισκέφτηκαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
Δημιούργησαν ποιήματα, μαντινάδες, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες…
Σήματα βρίσκονται πολλά
στον δρόμο που πηγαίνω,
με πόδια, με αυτοκίνητο
πρέπει να προσέχω.
 
 
Με την μουσικό κ. Βιβή Μαστραντώνη τραγούδησαν και κινήθηκαν στον ρυθμό του τραγουδιού «Στην πόλη περπατάω».
 
Με την εικαστικό κ. Ιωάννου Βασιλική κατασκεύασαν φανάρια.
 
    Στο μάθημα της θεατρικής αγωγής με τη θεατρολόγο κ. Φραγκοπούλου Νίκη έγινε συζήτηση, ομαδικός αυτοσχεδιασμός και θεατρική παρουσίαση μικρών σκετς με θέμα "λάθη προς αποφυγήν κατά τη διάρκεια της οδήγησης". Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, με ωραίες προτάσεις και πρωτοβουλία στην επιλογή του κάθε επιμέρους θέματος ανά ομάδα. Αυτά ήταν: όχι στο αλκοόλ στην οδήγηση, ναι στο κράνος και στη ζώνη, προσοχή στη σηματοδότηση όπως και στους φωτεινούς σηματοδότες, έλεγχος ταχύτητας, όχι στη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια, εν κινήσει δεν πετάμε τσιγάρο ούτε σκουπίδια από το όχημα, ευγενική συμπεριφορά οδηγού προς τους λοιπούς οδηγούς και πεζούς. Εν συνεχεία έγινε παρουσίαση των μικρών αυτοσχέδιων θεατρικών από κάθε ομάδα αλλά και αξιολόγησή τους από τους συμμαθητές τους.  
Με τον καθηγητή πληροφορικής κ. Κατσούλα Κων/νο δημιούργησαν μία σχετική παρουσίαση.
 
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:
Λαχανοπούλου Αρχοντούλα (Δασκάλα Γ1-συντονίστρια)
Ζαχαριά Δάφνη (δασκάλα Γ2)
Σκουνάκη Αγγελική (Καθηγήτρια αγγλικών)
Ιωάννου Βασιλική (Εικαστικός)
Φραγκοπούλου Νίκη (Θεατρολόγος)
Μαστραντώνη Βιβέτα-Ακριβή (Μουσικός)
Κατσούλας Κων/νος  (Καθηγητής πληροφορικής)