Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

 
Το σχολείο μας έχει καθιερωθεί ως ένα σκακιστικό σχολείο. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες μαθαίνουν σκάκι τόσο σε κάποιον από τους τρεις συλλόγους της πόλης, όσο και στο ίδιο το σχολείο στο πρωινό πρόγραμμα ή σε προγράμματα του συλλόγου γονέων. Αυτό κάθε χρόνο αποτυπώνεται σε διάφορες διοργανώσεις του σχολικού σκακιού τον Μάρτη και τον Απρίλη. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση των αγώνων αυτών.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 Πρόκειται για μια μαζική διοργάνωση όπου τα παιδιά αγωνίζονται κατά τάξεις. Η διοργάνωση αποτελεί πρόκριση για το Παγκρήτιο Ατομικό Πρωτάθλημα. Φέτος έγινε στο Mega Place στον Βλητέ της Σούδας στις 5-6 Μαρτίου 2016.
Οι συμμετοχές αλλά και οι επιτυχίες ξεκίνησαν από την Α΄ τάξη όπου ο Γιάννης Μπενάκης και ο Μανόλης Καλογερής πήραν χάλκινα μετάλλια ισοβαθμώντας στην τρίτη θέση με 5/7 βαθμούς!
Απονομές Α΄ Δημοτικού
Στην Β΄ τάξη ο Λευτέρης Καλογερής τα πήγε πολύ καλά με 4,5 β. όπως και η Ευρύκλεια Ξηράκη (4β). Επίσης γεύση αγώνων πήρε και η Θεώνη Ασδέρη.
Στην Γ΄ τάξη είχαμε τις πολύ καλές συμμετοχές του Σταύρου Αγγελάκη (4,5β.) και του Δημήτρη Γκεσούλη (4β).
Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική Ε΄ τάξη ο Λευτέρης Παντελάκης πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 5,5 β. Ο επίσης ικανότατος Ανδρέας Σηφογιαννάκης με 4,5 β. πήρε την πρόκριση για το Παγκρήτιο πρωτάθλημα.
Απονομές Ε΄ Δημοτικού
Στην ΣΤ΄ τάξη η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου πήρε την α΄ θέση στα κορίτσια (4,5β.) και το αντίστοιχο κύπελλο!
 
Απονομές ΣΤ΄ Δημοτικού


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Το κύπελλο της τρίτης θέσης
 Είναι μία διοργάνωση όπου το σχολείο μας έχει ήδη δημιουργήσει μια μακρά παράδοση επιτυχιών. Παλιότερα μια σειρά ικανών σκακιστών (Πετράκη Ευαγγ., Πετράκη Αργ.,  Πετράκη Φρ., Πισσαδάκης Δημ. , Κωνστανταράκης Ανδρ. κ.ά.) έφεραν επιτυχίες και κύπελλα. Την περσινή σχολική χρονιά μάλιστα το 13ο ΔΣ πήρε την α΄ θέση με 5/5 νίκες στους αγώνες που έγιναν στο Ηράκλειο. Στο Ομαδικό λαμβάνουν μέρος σχολεία από όλη την Κρήτη με ομάδες 4 ατόμων. Στην τέταρτη σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά κορίτσι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα δύο αναπληρωματικών.
Φέτος η διοργάνωση έγινε στο ξενοδοχείο Caldera στο Γεράνι. Η ομάδα μας  πήρε το κύπελλο της τρίτης θέσης ανάμεσα σε 54 σχολεία! Η Α΄ ομάδα του σχολείου αγωνίστηκε με τους Λευτέρη Παντελάκη (Ε΄), Ανδρέα Σηφογιαννάκη (Ε΄),  Σοφοκλή Σταματάκη (Ε΄), Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (ΣΤ΄) και τον μικρότερο Ιάσονα Σολιδάκη (Δ΄).  Τα παιδιά σημείωσαν 5 νίκες και 1 ήττα και έφτασαν ξανά στο βάθρο και στα χάλκινα μετάλλια. Το κύπελλο της πρώτης θέσης πήγε άξια στο 5ο ΔΣ Χανίων και της δεύτερης θέσης στο 14ο ΔΣ Χανίων.
 
Απονομή κυπέλλου τρίτης θέσης και χάλκινα μετάλλια

Απονομές στις καλύτερες σκακιέρες
 Στους αγώνες μετείχε και μια δεύτερη ομάδα μικρότερων αποτελούμενη από τους Σταύρο Αγγελάκη (Δ΄), Δημήτρη Γκεσούλη (Δ΄), Λευτέρη Καλογερή (Β΄), Ευρύκλεια Ξηράκη (Β΄) και τους «βενιαμίν»  Μανόλη Καλογερή (Α΄) και Γιάννο Μπενάκη (Α΄). Η ομάδα αυτή πήρε μέρος για την χαρά του παιχνιδιού και την εμπειρία αλλά δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Με δύο νίκες και μια ισοπαλία έδειξε αξιόμαχη!  
Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο http://chess-results.com/tnr213281.aspx?lan=1

 
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
 
Η τελική φάση της Κρήτης στο ατομικό έγινε στο ξενοδοχείο Theartemis στο Ρέθυμνο στις 26-27 Μαρτίου. Τα πέντε πρώτα αγόρια και τα τρία πρώτα κορίτσια προκρίνονται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από το σχολείο μας αγωνίστηκαν στο παγκρήτιο  παιδιά.
Στην Α΄ τάξη ο Γιάννος Μπενάκης (5/7β) και ο Μανόλης Καλογερής (3,5/7β) έκαναν και πάλι μια πολύ καλή εμφάνιση.
Από την  Β΄ τάξη ο Λευτέρης Καλογερής (4/7β) έπαιξε κι αυτός στις «ψηλές» σκακιέρες.
Ο Σταύρος Αγγελάκης (3,5/7β) και ο Δημήτρης Γκεσούλης (3/7β) ήταν οι συμμετοχές από την Γ΄ τάξη.
Στην Δ΄ τάξη είχαμε την συμμετοχή του Ιάσονα Σολιδάκη (3β).
Στην Ε΄ τάξη ο Ανδρέας Σηφογιαννάκης (4β) και ο Λευτέρης Παντελάκης (4β) αγωνίστηκαν ως το τέλος για τα μετάλλια, ενώ καλή ήταν και η παρουσία του Σοφοκλή Σταματάκη (3β).
Στην ΣΤ΄ τάξη ήρθε και το κύπελλο της πρώτης θέσης με την Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (4,5β) να αναδεικνύεται πρώτο κορίτσι.
Απονομές Στ΄ Δημοτικού


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 
ΟΜΑΔΙΚΟ-ΑΤΟΜΙΚΟ

 
Η ομάδα του 13ου παραταγμένη στην Χαλκιδική!
Το κύπελλο που κατέκτησε η ομάδα του σχολείου στην Κρήτη την έφερε και στην μακρινή Χαλκιδική (ξενοδοχείο Άθως, Καλλιθέα Κασσάνδρας, 25-27 Απριλίου) για το πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό πρωτάθλημα. Εκεί άγγιξε το θαύμα αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν …γλυκόπικρο. Αγωνίστηκαν 40 σχολεία από όλη την Ελλάδα σε 6 γύρους. Το 13ο ΔΣ (Λευτέρης Παντελάκης, Ανδρέας Σηφογιαννάκης, Σοφοκλής Σταματάκης και Ασημένια Χατζηπαναγιώτου) έκανε 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Δεν έχασε δηλαδή κανένα παιχνίδι. Ιδιαίτερα δυνατή ήταν η στιγμή που στον τελευταίο γύρο συναντήθηκαν στο πρώτο (και πιο δυνατό) τραπέζι δυο σχολεία από τα Χανιά: το 13ο και το 5ο «κονταροχτυπήθηκαν» για την α΄ θέση σε μια πολύ τιμητική αναμέτρηση για το χανιώτικο σκάκι. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 2-2 και τα Χανιωτάκια τα μοιράστηκαν δίκαια. Ωστόσο η ισοπαλία έδωσε την ευκαιρία σε δύο σχολεία από την Αθήνα να φτάσουν κι αυτά στην πρώτη θέση.  Τελικά ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση 4(!) σχολεία.  Τα κριτήρια ισοβαθμίας όμως άφησαν εκτός βάθρου το 13ο ΔΣ. Πρώτο το 142ο Αθήνας, δεύτερο το 5ο Χανίων (τα συγχαρητήριά μας) και τρίτο το 4ο Νέας Σμύρνης. Σε μια σπάνια ατυχία το 13ο  ΔΣ Χανίων με ίδιους βαθμούς με τον πρώτο και χωρίς καμία ήττα έμεινε …τέταρτο.

Λεπτομέρειες στον σύνδεσμο http://chess-results.com/tnr214601.aspx?lan=1

Στο ατομικό τα 4 παιδιά τα πήγαν εξίσου καλά. Στην Ε΄ τάξη όπου είχαμε και τις πολλές συμμετοχές ο Ανδρέας Σηφογιαννάκης (5,5/7β) έκανε την καλύτερη εμφάνιση. Τον ακολούθησαν οι Λευτέρης Παντελάκης (5β) και ο Σοφοκλής Σταματάκης.
Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (5β) της ΣΤ΄ τάξης πέταξε στην κυριολεξία το μετάλλιο όταν στον 8ο γύρο …χάρισε (με ένα νηπιακό λάθος) μια κερδισμένη παρτίδα στον αντίπαλό της. Έστω κι έτσι η πέμπτη  θέση στα κορίτσια είναι πολύ καλή.
Τα σπουδαιότερα όμως δεν ήταν ούτε τα μετάλλια ούτε οι διακρίσεις. Στο σχολικό σκάκι περισσότερο μετράνε οι φιλίες που αναπτύσσονται, η ικανοποίηση της συμμετοχής και η χαρά του παιχνιδιού.