Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Η Ε΄ τάξη πάει... βόλτα στα Χανιά
Οι μαθητές της πέμπτης τάξης με τις δασκάλες τους γνώρισαν πολλά από τα ιστορικά μνημεία της πόλης την Τετάρτη 24 του Φλεβάρη.

Περάσαμε στην παλιά πόλη από την ανατολική πύλη του ενετικού κάστρου το Κουμ Καπί (Πύλη της Άμμου) και κατευθυνθήκαμε μέσα από τα σοκάκια στην πλατεία της Σπλάντζιας. Μιλήσαμε για τον Άγιο Νικόλαο και πώς χτίστηκε δίπλα ο μιναρές του, τον Άγιο Ρόκκο και περνώντας από την οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη δίπλα από το μιναρέ και το τζαμί του Αχμέτ Αγά, φτάσαμε στην Τριμάρτυρη.







Γνωρίσαμε μέσα από τη συζήτηση με τον ιερέα την ιστορία του καθεδρικού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου και παρατηρήσαμε το εσωτερικό του ναού.



Ανταλλάξαμε μεταξύ μας τις πληροφορίες που είχαμε βρει και για τα υπόλοιπα μνημεία που θα συναντούσαμε στο δρόμο μας και κάναμε ένα μικρό διάλειμμα στον περίβολο της εκκλησίας.


Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας και γνωρίσαμε τα ιστορικά μνημεία της Συναγωγής (Etz Hayyim) στην πάροδο της οδού Κονδυλάκη και τον τρίκλιτο ναό της Καθολικής εκκλησίας στην οδό Χάληδων που είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

Τελειώσαμε την όμορφη βόλτα μας περνώντας από την κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης των Χανίων το Σαντριβάνι, φωτογραφηθήκαμε έξω από το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γυαλί Τζαμισί) και θαυμάσαμε το φάρο που δε μοιάζει με τους άλλους φάρους της εποχής αλλά η αρχιτεκτονική του θυμίζει μιναρέ.



Μιλήσαμε για τα Νεώρια και τη χρήση τους στην περίοδο της Ενετοκρατίας πριν αποχαιρετήσουμε το λιμάνι και πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο.
Μέσα από την έρευνά μας για τα ιστορικά μνημεία της πόλης μας, νιώθουμε περήφανοι που ζούμε στα Χανιά και ζητήσαμε από τις δασκάλες μας κι άλλες τέτοιες επισκέψεις. Για να δούμε...